niedziela, 21 października 2012

Książka Kucharska ( więcej na temat projektu w poście z 14.09.2012)


                    

NASZA KSIĄŻKA KUCHARSKA

 SZEF KUCHNI GRZEGORZ POLECA 
PYSZNĄ ZUPĘ Z DYNI NA JESIENNY OBIADEK

Składniki
     
      mała dynia
       3-4 ziemniaki
·                             1 seler
·                             1 pietruszka
·                             2 większe marchewki
·                            1 duża cebula
·                               ½ pora
·        Przyprawy : papryka słodka , papryka ostra, curry , gałka muszkatołowa, pieprz , sól

Sposób przygotowania :
Najpierw obieramy dynie ze skóry . Następnie oddzielamy ją od pestek i wszelkich „wąsików”. Wszystko kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulkę doprawioną papryką a jak się poddusi to dorzucamy dynię. W garnku nastawiamy wywar jarzynowy z dodatkiem liścia laurowego oraz zwykłego Jak się ugotuje wywar a dynia zmięknie i udusi to dodajemy ją do zupy. Przez krótką chwilę zostawiamy garnek na gazie. Miksujemy, doprawiamy gałką , curry , solą i pieprzem i jeszcze paprykami .Zupkę możemy podać z kleksem śmietany jak również uprażonymi pestkami dyni czy słonecznika.
Na sam koniec delektujemy się jesiennym smakiem i życzymy smacznego!

RECENZJE : 
ciocia Ola: spróbowałam zupy dyniowej - SUPER !!!
Proszę o przepis!
ciocia Grażyna:  smak - wyśmienity, kolor - jesieni .Polecam wszystkim.
Skiku : zupa była dobra ale niestety na mój "twardy" problem - nie pomogła .
Kacper : była dobra, bo ze słonecznikiem i śmietaną.
Daniel: dynia pachnie jak arbuz, smakowała jak czipsy a najlepszy był słonecznik.
Wiktoria: nie przepadam za takimi "miksami" ale ogólnie była ok
ciocia Aneta: wyśmienita, danie dla elit :)
Kasia mała: zupa dyniowa była bardzo pyszna, nigdy nie jadłam takiej zupy, prażony słonecznik był najlepszy, ciocia Asia musiała go przede mną chować :)
Paweł: zupa dyniowa była pomarańczowa, bardzo mi smakowała, była gęsta - taką zupą można się porządnie najeść!



Brak komentarzy: