NASZA KSIĄŻKA KUCHARSKA
SZEF KUCHNI GRZEGORZ POLECA
PYSZNĄ ZUPĘ Z DYNI NA JESIENNY OBIADEK
PYSZNĄ ZUPĘ Z DYNI NA JESIENNY OBIADEK
Składniki
3-4
ziemniaki
·
1
seler
·
1
pietruszka
·
2
większe marchewki
·
1
duża cebula
·
½
pora
·
Przyprawy
: papryka słodka , papryka ostra, curry , gałka muszkatołowa, pieprz , sól
Sposób przygotowania :
Najpierw obieramy dynie ze skóry . Następnie oddzielamy ją od pestek i
wszelkich „wąsików”. Wszystko kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy pokrojoną
cebulkę doprawioną papryką a jak się poddusi to dorzucamy dynię. W garnku
nastawiamy wywar jarzynowy z dodatkiem liścia laurowego oraz zwykłego Jak się ugotuje wywar a dynia
zmięknie i udusi to dodajemy ją do zupy. Przez krótką chwilę zostawiamy garnek
na gazie. Miksujemy, doprawiamy gałką , curry , solą i pieprzem i jeszcze
paprykami .Zupkę możemy podać z kleksem śmietany jak również uprażonymi
pestkami dyni czy słonecznika.
Na sam koniec delektujemy się jesiennym smakiem i życzymy smacznego!
RECENZJE :
ciocia Ola: spróbowałam zupy dyniowej - SUPER !!!
Proszę o przepis!
ciocia Grażyna: smak - wyśmienity, kolor - jesieni .Polecam wszystkim.
Skiku : zupa była dobra ale niestety na mój "twardy" problem - nie pomogła .
Kacper : była dobra, bo ze słonecznikiem i śmietaną.
Daniel: dynia pachnie jak arbuz, smakowała jak czipsy a najlepszy był słonecznik.
Wiktoria: nie przepadam za takimi "miksami" ale ogólnie była ok
ciocia Aneta: wyśmienita, danie dla elit :)
Kasia mała: zupa dyniowa była bardzo pyszna, nigdy nie jadłam takiej zupy, prażony słonecznik był najlepszy, ciocia Asia musiała go przede mną chować :)
Paweł: zupa dyniowa była pomarańczowa, bardzo mi smakowała, była gęsta - taką zupą można się porządnie najeść!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz