czwartek, 9 lutego 2012

Przeżyj to sam czyli miesiąc na prawie własny rachunek.

Proponujemy Wam nowy pomysł, który - taką mamy nadzieję -
pomoże Wam lepiej przygotować się do samodzielnego, dorosłego życia.
Po wysłuchaniu tysięcy uwag i narzekań na temat jedzenia. Po wielu
dyskusjach o wyższości chińskiej zupki nad domową pomidorówką, kiedy
prawie daliśmy się przekonać, że czipsy i oranżada lub kola to obiad
zdrowszy niż tradycyjna zupa i drugie danie, że po co kupować inne
produkty - wystarczy codziennie kupić wiadro masła czekoladowego i
wszyscy będą szczęśliwi i zdrowo najedzeni, ruszyliśmy głową i oto
propozycja:
                 
PRZEŻYJ TO SAM
/czyli miesiąc na prawie własny rachunek/

-  Dorosły i odpowiedzialny mieszkaniec Domu wspólnie z
opiekunem, na podstawie podania do dyrektora otrzymuje w formie
zaliczki kwotę 30 x dzienna stawka żywieniowa, to znaczy
dostaje tyle pieniędzy ile każdego miesiąca wydajemy na
zakupienie produktów spożywczych dla każdego z
mieszkańców.
-  Pod czujnym okiem opiekuna planuje jadłospis oraz wydatki na
jedzenie.
-  Dokonuje samodzielnych zakupów artykułów spożywczych w
wybranych sklepach, kierując się kryterium ceny, jakości i
wartości odżywczej wybieranych produktów. Zakupy muszą być
potwierdzone paragonami niezbędnymi do rozliczenia zaliczki
oraz sprawdzenia jakie produkty zostały zakupione.
-  Produkty przechowuje się w kuchence na drugim piętrze.
-  Wychowanek pod opieką wychowawcy planuje i samodzielnie
przygotowuje cztery posiłki dziennie: śniadanie, drugie
śniadanie zabierane do szkoły lub na praktykę, obiad /
składający się z dwóch dań - zupę można ugotować na
dwa, trzy dni i właściwie przechowywać w lodówce/ oraz
kolację.
-  Śniadanie i kolacja powinna być przygotowana w taki sposób
i w takim czasie aby posiłek mógł być spożyty wspólnie z
pozostałymi wychowankami.
-  Miejscem przygotowania i spożycia obiadu są aneksy
kuchenne. Pora obiadu to czas około godziny 15.
-  Zakupy oraz przygotowanie posiłków nie może kolidować z
innymi obowiązkowymi zajęciami a szczególnie nie może
odbywać się kosztem czasu przeznaczonego na naukę i
obowiązki domowe.
-  Wychowanek prowadzi "dzienniczek" w którym notowany jest
jadłospis oraz dokonywane zakupy.
-  Wychowawca obecny podczas posiłku potwierdza w "dzienniczku"
przygotowanie i spożycie posiłku.
-  Dorosły, odpowiedzialny, samodzielny i uczciwy mieszkaniec
nie korzysta z produktów żywnościowych dostępnych w
aneksach kuchennych a przeznaczonych dla mniej samodzielnych
mieszkańców.
-  Wychowanek ustala z opiekunem sposób i miejsce
przechowywania pieniędzy przeznaczonych na jego wyżywienie
oraz paragonów niezbędnych do rozliczenia zaliczki.
-  W przypadku zagubienia lub utraty pieniędzy przeznaczonych
na wyżywienie mieszkaniec zwraca utracone pieniądze
oszczędzając kieszonkowe lub wynagrodzenie zarobione na
praktyce.
-  W przypadku utraty lub wydania pieniędzy przeznaczonych na
wyżywienie przed upływem miesiąca, dorosły i odpowiedzialny
mieszkaniec powraca do spożywania posiłków wspólnie z
pozostałymi mieszkańcami Domu.

Przeczytajcie, pomyślcie, spróbujcie. Wierzymy,że
dacie radę!!!
                       Ola Sapkowska
                                                       Bogdan Sapkowski

Brak komentarzy: